ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΖΕΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι ζέας
1 μπέικιν πάουντερ
400ml πορτοκάλι
400ml καλαμποκέλαιο
180ml ελαιόλαδο
50 gr άχνη ζάχαρη ή μαύρη κρυσταλλική
½ κουτ.γλυκου γαρύφαλλο
2 κουτ.γλυκου κανέλα
1 κουτ.γλυκου σόδα (τη διαλύω
στο χυμό πορτοκαλιού)
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
ΣΙΡΟΠΙ
500gr νερό
800gr ζάχαρη μαύρη
ή καστανή
150gr μέλι
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
3 γαρύφαλλα ολόκληρα
2 ξυλάκια κανέλας
( Προαιρετικά καρύδια
χοντροκομμένα για τη ζύμη και πιο ψιλοκομμένα για γαρνίρισμα, όση ποσότητα
θέλουμε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3 ώρες πριν ξεκινήσουμε να
φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας φτιάχνουμε το σιρόπι, για να προλάβει να κρυώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού εκτός από το μέλι να πάρουν μια βράση, το
βγάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μέλι, για να μην χάσει το άρωμα του. Το
ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190
βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Βάζω όλα τα υγρά υλικά μαζί και τα ανακατεύω σε
ένα μπολ , έχω επίσης ανακατέψει το αλεύρι ζέας με το μπέικιν πάουντερ ( και τα
καρύδια προαιρετικά ). Προσθέτω τα υγρά μέσα στο αλεύρι και τα ανακατεύω με το
χέρι απαλά και όχι πολλή ώρα για να μην βγάλει η ζύμη το λάδι της.
Πλάθω τα μελομακάρονα σε
ομοιόμορφα σχήματα για να ψηθούν σωστά ( περίπου 30gr το καθένα ) και ψήνω για 25-30 λεπτά
το κάθε ταψί. Όταν βγάζω τα καυτά μελομακάρονα τα ρίχνω στο κρύο σιρόπι και τα
αφήνω για 1 λεπτό ή λιγότερο μέχρι να τραβήξουν. Τα σουρώνω και τα αλείφω με
λίγο μέλι για να κολλήσουν τα καρύδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου